Rusia a avansat ieri la nivel neoficial prima propunere cu privire la colaborarea cu SUA în domeniul apărării antirachetă. Generalul Vladimir Dvorkin, unul dintre cei mai importanţi experţi ruşi în domeniul apărării balistice şi nucleare, afirmă că Moscova s-ar putea oferi să instaleze în România şi Bulgaria propriile interceptoare de tip S-300.
„Pentru a participa (la proiectul scutului antirachetă – n.n.), Rusia ar putea propune amplasarea în Bulgaria şi România a interceptoarelor S-300, de exemplu”, a declarat generalul Vladimir Dvorkin, fostul şef al Institutului de cercetări balistice şi nucleare al Ministerului Apărării de la Moscova, vorbind despre modurile în care Rusia ar putea colabora la scutul antirachetă. Dvorkin a ţinut să sublinieze totodată că sistemul antiaerian şi antibalistic rusesc, care poate fi modernizat cu variantele mult mai performante S-400 şi S-500, este mai puternic şi mai fiabil decât sistemele americane THAAD şi Patriot MIM-104 (SAM), conform cotidianului bulgar Dnevnik. Propunerea neoficială a generalului Dvorkin pare însă să semnaleze îngrijorările de la Moscova cu privire la capacităţile şi potenţialul interceptorilor pe care SUA intenţionează să-i amplaseze în România din 2015.
Sistemele americane la care a făcut referire Dvorkin, cu raze de acţiune de 160 de kilometri în cazul Patriot şi 200 de kilometri în cazul THAAD, pot fi surclasate de variantele îmbunătăţite ale S-300 (rază de acţiune 200 km), însă Statele Unite au anunţat că intenţionează să amplaseze în România un alt tip de interceptori: RIM-161-SM3. Parte a sistemului antibalistic Aegis, sistemul SM-3 are capacităţi antibalistice superioare bateriilor ruseşti S-300, având o rază de acţiune de 500 de kilometri şi un potenţial considerabil de modernizare. Propunerea lui Dvorkin, care a recunoscut că modernizarea SM-3 va da SUA „un potenţial strategic indiscutabil”, este cu atât mai surprinzătoare cu cât Bulgaria, care doreşte participarea la scutul antirachetă, deţine deja bateriile S-300.
În aceeaşi intervenţie, Dvorkin a ţinut să avertizeze că, dacă Rusia şi SUA nu colaborează în domeniul apărării antirachetă, aceasta ar duce la o nouă criză în relaţiile bilaterale.